Nyttan med en liten grävmaskin

Står du med en spade i handen och ser ut över några tusen kvadratmeter tomt att gräva upp så är det dags att fundera igenom strategin en gång till. Oavsett om du ska anlägga trädgård, gräva pool eller ägna dig åt lantbruk så har du stor nytta av en liten grävmaskin – en minigrävare.

En liten grävmaskin är det perfekta mellantinget mellan att arbeta med en större maskin eller att hantera grävandet för hand. Alla som har arbetat i trädgården eller med ett trädgårdsland vet att det är både ansträngande och tidskrävande att gräva. Samtidigt så kanske du inte är på ett ställe som lämpar sig för en stor traktor. Minigrävarens fördelar jämfört med en större maskin är framför allt att den:

  • Är lättare att manövrera
  • Går att använda på mindre ytor, som till exempel en vanlig trädgård
  • Går att frakta på släp
  • Är billigare i inköp

Ska du bara använda den en enda gång eller till ett specifikt avgränsat projekt kan det vara en idé att undersöka möjligheten att hyra en grävmaskin. Om du däremot driver ett lantbruk och kommer att använda maskinen mer regelbundet så blir det snabbt dyrt och omständligt att hyra. Då är det bättre att köpa en som du har tillgänglig vid behov. Ett sätt att finansiera köpet kan vara att själv hyra ut maskinen under perioder då du inte behöver den, alternativt gå ihop några stycken grannar och köpa en tillsammans. Det senare förutsätter förstås en god grannsämja och förslagsvis är det då bra att komma överens skriftligt.

Få ut mer av minigrävaren med smarta tillbehör till lantbruket

En annan smidig sak med en liten grävmaskin är att det ofta går att använda den till flera olika saker genom att byta tillbehör. Förvandla grävmaskinen med en tjälplog för att ta bort stubbar eller gör om den till en snöplog på vintern.

Läs den här köpguiden för mini grävare där det finns beskrivning av de vanligaste tillbehören och vad de kan användas till. Där finns också lista med vanliga och populära märken, ett urval av bra modeller samt andra viktiga saker att tänka igenom då man överväger köp eller hyra av grävmaskin. Läs särskilt avsnittet på slutet med frågor och svar om inköpskostnad, behörigheter och liknande.

Mer info här för dig som vill läsa om olika typer av grävmaskiner och reservdelar till ett av de vanliga märkena. Vet du till exempel skillnaden mellan en grävlastare och en grävmaskin?